Met blockchaintechnologie kun je transacties faciliteren tussen mensen of partijen die elkaar niet kennen en elkaar niet vertrouwen, zonder dat je daar een vertrouwde centrale partij zoals een bank bij nodig hebt. Een blockchain is daarmee een soort decentrale database. Deze database functioneert als een online, decentraal grootboek. Alle deelnemers aan een blockchain hebben toegang tot dit grootboek en kunnen een kopie krijgen, het bijwerken en bewaren.
Je kunt informatie opslaan op een blockchain. Maar in tegenstelling tot wat geldt voor een normale database, is een blockchain niet bedoeld om grote hoeveelheden informatie op te slaan. In plaats daarvan is het bedoeld om transacties of mutaties vast te leggen. Iedere mutatie in dit decentrale grootboek heet een transactie. Het systeem valideert dat transacties aan vooraf bepaalde spelregels voldoen. Verzoeken voor nieuwe transacties en goedgekeurde transacties worden direct verspreid onder alle deelnemers zodat iedereen altijd dezelfde informatie bezit.
Dit decentraal georganiseerde systeem met een overzicht van alle transacties zorgt er dankzij allerlei slimme technologie en wiskundige formules voor dat we overeenstemming kunnen bereiken over de 'waarheid' zonder dat we daar een tussenpersoon voor nodig hebben.